Våre vasketips

TIPS 09.01.24
Hvordan vasker du hverdagsjeansen og hva gjør du når favorittgenseren nupper? Tar du godt vare på plaggene dine, kan du ha de i mange år fremover. Her kommer våre tips for å få plaggene til å vare lengst mulig!
Main blog post image

 

#1  VI DROPPER SKYLLEMIDDELET!

 

#2  SKRU NED SENTRIFUGERINGEN!

 

#3  VI BEHANDLER KLÆRNE VÅRE MED KJÆRLIGHET!

Vasketips
Fiveunits

FIVE UNITS BUKSA...

Vasker vi på vranga, 30 grader uten skyllemiddel. For å bevare farge og stretch skrur vi ned sentrifugeringen.

Genser

FAVORITTGENSEREN...

i ull vasker vi på ullprogram eller 30 grader finvask med Milo eller annet vaskemiddel tilpasset ulltøy. Her er vi nøye med å legge genseren flatt når den tørker for å slippe at den siger og mister fasongen. Mange ganger holder det bare å henge et plagg til lufting for å unngå unødig vask. Ull puster godt og vi kaller det ofte «selvrensende».

Nuppekam

 

NUPPER PLAGGET?

Fortvil ikke! Garn laget av naturfibre vil alltid avgi noe fiber. Om plagget nupper dropper vi barberhøvelen og grer av nuppene med nuppekam. Vi anbefaler også vedlikehold med en elektrisk nuppefjerner. Husk at nupping oppstår med friksjon. Etter noen behandlinger vil nuppingen gi seg. Hvor lang tid dette tar avhenger av materialet.

 

LOER PLAGGET?

Da putter vi det i tørketrommelen i 10 minutter (kaldluft) for å fjerne overflødig fiber. Naturfiber vil alltid røyte noe, men det vil gi seg til slutt. Noen har også god erfaring med å legge det i fryseren over natten. Rist da plagget godt etterpå, og dra gjerne over med en klesrulle.

 

Steaming
Steaming

KJOLE I VISKOSE?

Her er det viktig å skru ned sentrifugeringen på maskinen. Plagg i viskose mister lett fasongen i kontakt med vann. Vi strekker forsiktig i plagget i våt tilstand og steamer/dampstryker det etter vask.

 

KRØLLER OG RYNKER?

Etter at du vasket de fine plaggene dine anbefaler vi at du bretter de pent eller henger de på en kleshenger. Noen plagg kan fint tørkes på en kleshenger for å bevare formen og spare deg for mye arbeid senere. Vi anbefaler ellers å ha en håndsteamer for å dampe/stryke plagg som blir krøllete. Man kan også benytte strykejern om man har det (den har også dampfunksjon). Husk å sjekk vaskelappen for å se om plagget tåler stryking. Et av våre triks er å henge plagget på badet før man tar en dampende varm dusj.

 

SILKE?

Silke er et sart materiale som må behandles meget skånsomt. Gjerne vask plagget for hånd, men dersom du foretrekker vaskemaskin kan plagget vaskes på maks 30 grader med lavest mulig sentrifugering. Bruk et vaskemiddel som er tilpasset silke, og unngå skyllemiddel! Ved håndvask bør ikke silken vris opp for hardt ettersom det kan skade silketrådene på sikt.

Skjorte1qqqqq

 

FLEKK PÅ SKJORTA?

Bruk mild såpe, men i små mengder. Klem det forsiktig inn med fingertuppene. La det virke og skyll godt av til det ikke skummer mer. Vi anbefaler å prøve med vann eller såpene «På Stell» eller «Nylonvask». Så er det klart til å puttes vaskemaskinen eller henges til tørk.

 

SKAL DU VASKE DUNJAKKA?

Denne vasker vi på 30/40 grader finvask med full sentrifugering. Bruk tennisballer i maskinen for å fordele dunet bedre. For å tørke jakken må du bruke tørketrommel for at dunet ikke skal klumpe seg.

 

Se flere innlegg fra bloggen

Carmas gaveguide

Julen er den perfekte tiden til å vise din kjærlighet og takknemlighet for de spesielle kvinnene i livet ditt. Enten det er din mor, søster, venninne eller partner, gir følelsen av å gi den perfekte gave en ekstra tilfredsstillelse mot høytiden! Vi har laget en liten gaveguide med tips til overraskelser som passer godt under treet og som garantert vil glede og imponere damene på julegavelisten din!
Se mer.

Carma samarbeider med Kirkens Bymisjon

Carma samarbeider med Kirkens Bymisjon hele året, og nå før jul er vi i tillegg med og støtter kampanjen «Gled en som gruer seg til jul». Støtten til årets kampanje er både for dem som trenger et godt sted å være, og for dem som opplever en juletid i fattigdom for aller første gang. Vi har stor respekt og beundring for den viktige jobben Kirkens Bymisjon gjør for å gjøre livet enklere for de som strever eller går gjennom en vanskelig periode i livet, og er glade for å kunne bidra litt til dette gjennom samarbeidet.
Se mer.